Werken met rolgordijnen

Hoe leer je rolgordijnen maken

De productie van een rolgordijn is een heel secuur werkje. je denkt, het is maar een recht lapke stof maar er komt méér bij kijken. Er zijn in België geen specifieke opleidingen die aansluiten op dit vak in de raamdecoratie, zelfs niet bij scholen als Sint Jansberg te Maaseik. We volgden René, 51 jaar die voorheen in de bouw werkte.

‘Mijn dagen waren lang en in de winter was het vaak afzien, ondanks een elektrisch vuur tijdens de afbouw van een woning zegt René.  Ik wilde iets anders en kwam een vacature tegen voor het maken van Rolgordijnen.  Mijn Baas produceert zelf rolgordijnen en raamdecoratie. Hij verkoopt deze via raamdecoratieshop.nl . Het bedrijf is net over de grens gevestigd in Weert. Er werken meerdere 50 plussers en gelukkig kan ik hier mijn ervaring en maat gevoel kwijt. Ik doe nu verschillende taken, zoals het zagen van alle profielen. Denk hierbij aan luxe cassettes voor rolgordijnen, de rol buis en natuurlijk randen want elke rolgordijn heeft ook een rand afwerking.

Rolgordijnstof snijden

Nadat het aluminium is gezaagd, wordt het doek gesneden. Dit gebeurd op high tech wijze. Met 30.000 trillingen per seconde wordt de stof ultrasone gesneden en de vrijgekomen warmte zorgt ervoor dat het snijvlak dicht smelt en het doek niet meer kan rafelen. Het is de kunst om aan te leren hoe je spanningsvrij kunt snijden door het trillingsniveau aan de stof aan te passen.  Dit vergt veel ervaring.  Het stof dient ook volledig haaks te zijn.  Dat is natuurlijk de basis voor een strak rolgordijn.

Techniek

Als de hardware en het rolgordijnstof klaar zijn, wordt het rolgordijn opgebouwd. De bediening kan eenvoudig met een ketting, maar kan ook elektrisch met een motor.  Het instellen van de motor en het koppelen aan domotica is ook een nieuwe uitdaging.

Zo komen diverse aspecten die spelen bij het maken van een rolgordijn aan bod.