Houten jaloezieën brengen sfeer en warmte in huis.

Klaar voor het najaar met een houten jaloezie voor je venster

De vakanties zijn voorbij en de studenten zijn weer op kot. We richten ons weer op de dagelijkse dingen en dus ook op het inrichten van ons huis. Met horizontale houten jaloezieën kun je een venster heel mooi opfleuren. Denk eens aan een mooie hout structuur of juist een hele strakke houten jaloezie. We gaan je uitleggen van welke houtsoort de beste jaloezieën worden vervaardigd en waar je ze allemaal voor kunt gebruiken.

 Foto: abachi houten jaloezie

Houtsoorten voor jaloezieën

Er worden onder allerlei benamingen houten jaloezieën aangeboden. En dat hoeft niet altijd echt hout te zijn. We nemen de belangrijkste soorten met je door.

Faux wood:  Dit mag je gerust fop hout nomen. Het is een kunststof die soms vermengd is met houtmeel. Door de kunststof zijn ze beter bestand tegen vocht maar bij warm weer loop je het risico dat de lamellen uitzakken.  De uitstraling komt in de verste verte niet bij die van hout.

MDF geperst hout:  Mdf kennen we natuurlijk al langer.  Het is goed vorm vast.  Als je er een jaloezie van maakt, dan wordt deze dekkend afgelakt. De laklaag is erg strak.  Lamellen van MDF zijn minder sterk. Ze kunnen gemakkelijk breken.

Lindehout, ook Basswood genoemd:  Dit snelgroeiende zachte loofhout laat zich heel gemakkelijk zagen en splintert niet. Lindehout is erg egaal en het wordt vaak gebruikt om lamellen dekkend af te lakken. Het is licht en gewicht en breekt minder snel dan MDF. Het gewicht is lager dan Fauxwood en MDF. Grote jaloezieën kunnen toch zwaarder te bedienen zijn.

Abachi Hout: Deze Afrikaanse houtsoort die in tropische regio’s in landen langs de Atlantische oceaan groeit wordt verbouwd. Het is een sterke maar zeer lichte houtsoort die heel mooi getekend is. Van Abachi kun je grote houten jaloezieën maken, juist omdat het hout zo licht is. Het laat zich mooi beitsen zodat de tekeningen goed zichtbaar blijven. Abachi is de beste houtsoort om er een houten jaloezie van te maken.

Bamboe jaloezie: Deze grassoort die verhout is wordt om tot bamboe jaloezie te worden verwerkt eerst in reepjes kruislings onder hoge druk in elkaar gelijmd. Hierdoor is bamboe ijzersterk en heeft het een hele zachte tekening. Met bamboe kun je wel minder breed gaan dan met abachi. Maar dat is niet erg. Bamboe is juist heel mooi in kleinere jaloezieën.  De structuur komt dan goed tot zijn recht.

Meer weten over houten jaloezieën?  Kijk dan eens op raamdecoratieshop.be